Siirry sisältöön

Geokätköily

Geokätköily on maailmanlaajuinen ulkoiluharrastus, jossa etsitään satelliittipaikannusta hyödyntäen geokätköiksi kutsuttuja rasioita. Kätköjen piilotus sekä etsintä kuuluvat Suomessa jokamiehenoikeuksiin. Geokätköjä löytyy myös Kannuskosken alueelta ja niiden etsiminen onkin mukavaa lomapäivän taikka vapaapäivän puuhaa. 

Kätköjä etsiessään voi samalla tutustua kylän eri kohteisiin.

Kätköjä Kannuskosken alueella on tällä hetkellä mm. Kannuskoski, Korttivieru, Otva, Kolme seppää, Tanssin taikaa, Karhulammen laavu, Kyykosken kota ja silta... Eli etsimistä riittää varmasti useammaksi päiväksi! Ei muuta kuin pyörä alle ja tutustumaan alueeseen laajemmaltikin.

Geokätköilyyn voi tutustua tarkemmin geokätköt.fi -sivustolla.

Tässä ohjeita, joilla pääset alkuun:

Geokätköt listataan kansainvälisellä Geocaching.com -sivustolla. Tarvitset tunnuksen päästäksesi katsomaan kätköjen sijaintitietoja. 

Geocaching.com -tunnuksen luominen

  1. Mene osoitteeseen www.geocaching.com.
  2. Klikkaa Luo tili -nappia
  3. Anna sähköpostiosoitteesi, käyttäjätunnus ja salasana.
    Valitse käyttäjätunnuksesi huolella! Sinut tullaan tuntemaan geokätköilypiireissä tällä nimellä. Tarvittaessa nimimerkkiä voi myöhemmin muuttaa, mutta on parempi heti miettiä hyvä nimimerkki. Nimimerkki kirjoitetaan geokätköjen lokikirjoihin, joten liian pitkää nimeä ei kannata valita.
  4. Klikkaa Seuraava -nappia
  5. Saat antamaasi sähköpostiosoitteeseen varmistussähköpostin (otsikkona Validate your Geocaching account). Klikkaa sähköpostista löytyvää Validate Account -nappia.
  6. Olet valmis geokätköilemään!

Kätkötietojen hakeminen

Selvitä missä lähin sinua kiinnostava geokätkö sijaitsee. Kätkötiedot löytyvät helpoiten Geocaching.com -sivuston karttatyökalulla. Ensimmäiseksi etsittäväksi geokätköksi kannattaa valita helppo peruskätkö ja hakea vaativampia myöhemmin taitojen karttuessa. Alkuun helppokin geokätkö voi tuntua ylivoimaisen vaikealta, kun ei oikein tiedä mitä etsiä.

Voit etsiä lähimpiä geokätköjä myös kännyköiden geokätköilysovelluksilla, joissa pääsee selailemaan kartalta lähimpiä geokätköjä.

Ensimmäisen geokätkön etsiminen

Kun olet löytänyt kartalta sinua kiinnostavan geokätkön tiedot, olet valmis seikkailuun! Lue ennen lähtöä vinkkimme geokätköjen etsimiseen ja lähde maastoon. Jos sinulla on GPS-laite, syötä kätkön koordinaatit ja mene niihin. Mobiilisovelluksessa valitse haluamasi kätkö kohteeksi ja seuraa sovelluksen kompassia tai karttaa kunnes etäisyyttä kätkön koordinaatteihin on vain muutamia metrejä. Nyt alat olla lähellä ja voit alkaa etsimään kätköä.

Jos kaipaat apua ja tunnet entuudestaan jonkun geokätköilijän, niin pyydä häntä mukaan oppaaksi. Apuja ja geokätköilyseuraa voi kysellä myös vaikkapa Facebook-sivullamme. Joku kokeneempi geokätköilijä lähtee varmasti mielellään opastamaan aloittelijaa. Geokätköilijät kokoontuvat usein tapahtumiin, eli miitteihin, vaihtamaan kuulumisia. Miiteissä on helppo kysyä apua kokeneemmilta ja mukaan kannattaa lähteä rohkeasti.

Kätkölöydön kirjaaminen

Kun löydät geokätkön, muista kirjata käyntisisi sekä geokätkön paperiseen lokikirjaan, että Geocaching.com -verkkosivulle. Lokkauksen voi kirjoittaa myös suoraan mobiilisovelluksesta, jolloin löydetty geokätkö muuttuu heti kartalla löydetyksi (hymynaama).

Geokätköily on yhteisöllinen harrastus ja kokemusten jakamisesta on iloa monelle. Lokien kirjoittamiseen kannattaa nähdä vähän vaivaa vaikka maastossa olisikin houkutus kirjata lyhyellä KK-lyhenteellä (kiitos kätköstä) tai hymiöllä. Kätkön tekijä on nähnyt paljon vaivaa kätkön tekemiseen ja etsijöiden lokeissa jakamat seikkailut ovat paras kiitos kätköttäjälle. Ensimmäisessä lokissasi voit esimerkiksi kertoa miten harrastuksen löysit ja miten ensimmäisen geokätkön etsiminen sujui.

Muista kirjata käyntisi nettiin vaikket kätköä löytäisikään! DNF (Did not find, en löytänyt) -loki kertoo piilottajalle, että kätköpurkki voi olla kadonnut tai se on ehkä arvioitu liian helpoksi. DNF-lokeja ei tarvitse mitenkään häpeillä, kokeneillakin geokätköilijöillä jää niin sanottuja helppoja geokätköjä löytämättä. Alussa huteja tulee väkisinkin kun silmä ei ole vielä kehittynyt kätköjen etsimiseen.

Lähde: geokätköt.fi