Siirry sisältöön

Tolpankankaan luontopolku

Tolpankankaan luontopolku

Tolpankankaan luontopolku

Tolpankankaan luontopolku kiertää kangasmaastossa, korkeiden harjujen katveessa. Tolpankankaan polun voi kiertää maisemia ihaillen - suoraan parkkipaikalta Karhulammen laavulle on n. 800 metrin matka. Sen pääsee vaikka lasten rattaita työnnellen, tosin jyrkkiäkin mäkiä on matkalla useita. 

Itse luontopolku kierretään vastapäivää, jolloin Karhulampi ja laavu tulevat vastaan vasta reitin loppupuolella.

Entisen kannuskoskelaisen, toimittaja ja luontoekspertti Seppo Vuokon laatimassa opasvihkosessa perehdytään itse kankaan syntyyn ja ominaisuuksiin. Tolpankankaan luontopolku on retki menneisyyteen, noin 11 000 vuoden taa,aikaan jolloin jää oli jo sulamassa...

Koko reitin pituus: 5,3 km

Karhulammen rannalla on myös laavu hyvällä paikalla.

  • Kesto: Noin 2 tuntia
  • Reittimerkinnät: Reitin alussa on infotaulu reitin kulusta. Opastus on hoidettu viitoituksilla hyvin laavulle asti, mutta siitä eteenpäin merkintöjä tai viitoitusta ei ole.
  • Soveltuvuus: Reitille voi lähteä koko perhe. Laavulle ja uimapaikalle on matkaa reitin alusta vain 800 metriä.

REITTIKUVAUS

Parkkipaikalta lähdetään alamäkeen, opastaulua katsottaessa oikealle.Tolpankankaan luontopolku kulkee aluksi metsäautotietä pitkin kangasmaastossa. Jääkausi on muokannut maan muodot harjuiksi ja harjut tuovat mukavaa vaihtelua reittiin niin maisemien, kuin korkeuserojenkin muodossa. Aluksi maasto on tasaisempaa, kunnes Livon tien pohjoispuolella alkavat harjumaisemat. Jos haluaa hieman tutkailla maastoa, kannattaa poiketa polulta kurkkaamaan miltä Luomasen lampi näyttää. Pieni matka kuljetaan maantietä, kunnes livontienhaarasta lähdetään polkua pitkin kohti Tolpankangasta ja laavupaikkaa. Korkealla kulkevan harjun päältä laskeudutaan Karhulammen rantaan. Lammen rannalla kauniilla paikalla on myös laavu. Laavulta reitti jatkuu taas takaisin harjujen päälle ja kulkee mäkisessä kangasmaastossa aina takaisin parkkipaikalle saakka.

HYVÄ TIETÄÄ

Laavun jälkeen kartta tai gps -jälki tarpeen, koska merkintöjä reitin kulusta ei ole.  Myös valokuva infotaulun kartasta tarvittaessa toimii.

VAATIVUUS

Noin 2 kilometriä luontopolun alusta on leveää polkua ja metsäautotietä, jonka jälkeen loppuosa jatketaan hiekka- ja metsäautotiellä. Reitin varrella on jonkin verran korkeusvaihteluita ja alkuosassa muutama hieman jyrkempi 20-30 prosentin lyhyt nousu. Reitin pinta on helppokulkuinen.

REITIN ALKUUN

Tolpankankaan luontopolun lähtöpiste sijaitsee luontopolun pysäköintipaikalla Kannuskoskella.

Tolpankankaan luontopolun pysäköintipaikka
Lakkalantie 340
54590 Luumäki
N60 58.558 E27 17.568